Wat betekent Under The Gun positie in poker

donderdag, 30 mei 2019

De Under The Gun positie in poker is de vroegste positie mogelijk. Op het moment dat de kaarten zijn uitgedeeld zal deze positie als eerste moeten handelen, UTG wordt het ook vaak genoemd. In poker varianten waarin blinds worden gebruikt, zal het de speler links van de big blind zijn. Hoewel Under The Gun als eerste actie moet maken voordat de flop open gaat, zal hij pas als derde aan de beurt zijn als de flop open is geweest. De small en big blind zijn dan als eerste aan de beurt.

Je kunt Under The Gun ook gebruiken voor andere vroege posities. Deze kunnen UTG + 1, UTG + 2 enz. genoemd worden. De + 1 of + 2 betekenen het aantal posities aan de linkerkant van Under The Gun zelf.

Poker spelers

Under The Gun positie in poker is de vroegste positie mogelijk

Nadelen van de UTG positie

Under The Gun, letterlijk vertaald (onder het pistool), betekent dat je onder druk staat. Dit is dan ook zo. Iedereen zal preflop moeten wachten tot jij een beslissing maakt voordat zij aan de beurt zijn. Het probleem is ook dat je nooit kunt weten wat anderen gaan doen en moet dus gokken.

Preflop mogelijkheden

Preflop kunnen spelers aan een pokertafel in een casino tal van mogelijkheden hebben. Deze omvatten ‘call’, ‘raise’ of ‘fold’. Doordat je als eerste moet handelen kun je niet over de informatie beschikken wat de sterkte van handen is van andere spelers. Je weet niet of degene achter je gaat callen, raisen of folden en hoeveel er nog meer in de hand gaan zitten en/of re-raisen. Denk goed na over wat je doet omdat het je in lastige posities kan brengen. Voor de flop komen er nog veel spelers aan de beurt en kunnen deze de inzet verhogen en moet je uiteindelijk meer betalen voor een flop.

Een sterke hand hebben

Hetzelfde geldt voor als je een sterke hand hebt. Als je UTG gaat verhogen, kan dit een signaal zijn dat je een sterke hand hebt. Je kunt het moeilijk verbergen doordat spelers weten dat je in vroege positie zit. Het verhogen van de pot is lastiger in deze positie dan alle andere posities. Het kan mogelijk zijn dat je geen actie na je krijgt en ze direct door hebben dat je één van de sterkste handen vasthoudt.

Na de flop is UTG in vroege positie

Nadat de flop is geopend, zal de Under The Gun zich nog altijd in een vroege positie begeven. Het kan de tweede of derde positie innemen als de small en big blind er nog in zitten. Na de flop heeft UTG wel positie op de SB (small blind) & BB (big blind), maar niet op andere spelers aan tafel. Het zal dus lastig zijn om een keuze te maken als je iets moois flopt of als je een leuke draw hebt. Ga je verhogen of check je in deze situaties? Het is in elk geval lastig!

Under The Gun positie spelen

Veel pokerspelers zullen in vroegere posities alleen betere handen spelen. Voornamelijk in de UTG positie zal je een goede hand moeten hebben voordat je durft te verhogen of mee te gaan met de big blind (limpen). Een kleiner bereik van handen zal gespeeld worden. Naarmate je UTG + 1, UTG + 2 of UTG + 3 posities hebt, kun je ervoor kiezen iets minder goede handen te verhogen. Uiteraard kun je bluffen en met slechtere handen een verhoging doen, spelers zullen immers denken dat je sterkere handen speelt vanuit deze positie.

Altijd verhogen Under The Gun

Sommige ervaren pokerspelers zullen zeggen dat ze Under The Gun altijd moeten verhogen in plaats van te limpen. Speel je tight? Dan kan het zinnig zijn om eens agressief te openen UTG. Verhoog je niet? Fold dan gewoon je hand. Als je ervoor kiest om alleen te callen zal dit betekenen dat bijvoorbeeld een big blind kan profiteren van een mooie flop, ook al heeft diegene preflop slechte kaarten.

UTG kan voordelig zijn

Soms kan de UTG positie best voordelig zijn. Dit is in gevallen wanneer je shortstack bent. Shortstack betekent dat je niet meer veel fiches hebt en je moet bepalen wanneer all-in te gaan. Zelfs als er verder geen actie na je is pak je alsnog de blinden op. Vooral laat in een toernooi kan dit je stack aanzienlijk vergroten.

Straddelen bij cashgame

In cashgames is het soms toegestaan om te straddelen. Hierbij zal je het dubbele van de big blind neerleggen en mag je uiteindelijk als laatste nog beslissen om te verhogen als alle actie al is geweest. Een straddle is beperkt tot de UTG positie en andere spelers aan tafel mogen dit niet neerleggen.

Welkom op Gokgids.nl!

Wat is je leeftijd?

Als gokgids.nl vinden wij het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen betreffende verantwoord gokken. Geef daarom eerlijk aan hoe oud je bent.