Wat betekent limp in poker?

maandag, 25 maart 2019

Bij pokeren in een online casino betekent ‘limpen’ dat je het minimaal vereiste bedrag inzet om mee te spelen met de hand. Vaak limpt een speler op het moment dat die in de small blind zit en niet wilt verhogen naar de big blind toe. Het wordt ook vaak ‘flat call’ genoemd.

Je hebt ook een open limp – wat betekent dat een speler die under the gun (eerste positie na de big blind) de minimale inzet plaatst. Doordat je in vroege positie zit kan het verstandig zijn om met een middelmatige hand eerst te limpen en te zien wat andere spelers aan tafel doen.

Het limpen wordt beschouwd als zwak en passief. Beginnende pokerspelers zullen dit vaak doen doordat ze bang zijn om direct te verhogen. Ervaren pokerspelers geven de voorkeur aan het verhogen van de pot op het moment dat ze besloten hebben om een hand te spelen.

De small blind limp

Een voorbeeld van een small blind limp is als je bijvoorbeeld 5-6 offsuit ontvangt in de small blind. Je wilt de hand graag spelen, maar hij is niet goed genoeg om een verhoging ermee te doen. Je plaatst de minimum inzet in de hoop dat de big blind gaat checken – zodat je goedkoop de flop kunt zien.

Big blind verhoogt vaak

Vaak zal het gebeuren dat als je limpt vanuit de small blind, dat de big blind verhoogd. Je toont immers zwakte met de small blind limp en de big blind ziet het als een uitnodiging om de inzet te verhogen. Ook kan de reden zijn omdat je al de helft van de inzet in de pot hebt waardoor je besluit om te limpen. Het is een goedkope investering en je kunt altijd een mooie flop krijgen.

Het is soms beter om de inzet te verhogen (een bluf) vanuit de small blind, in plaats van te limpen. Het wordt erg vaak als zwakte gezien en kan op de lange termijn tot verlies lijden. Het is goed om af te wisselen en soms ook agressief te spelen. Wees niet altijd terughoudend.

Sterke hand in de small blind

Ontvang je een sterke hand in de small blind? Het gebeurt vaak genoeg dat men evengoed zwak wilt lijken en daardoor de hand met een AA of KK in handen gaan limpen. De big blind denkt dat je zwak bent en wilt je vaak zo snel mogelijk uit de hand hebben door te verhogen. Nu kan je ervoor kiezen om de pot opnieuw te verhogen en de speler te laten folden.

Op small blind in limpen

Als je denkt dat de speler achter je een agressieve speler is en hij vaak verhoogd – dan kan de beste optie zijn om op de small blind in te limpen. Is het een tight speler? Dan raden we je aan om al direct te verhogen. Als de big blind in het geval van een small blind limpt en je houdt AA vast, dan zit je in een nare positie. Je weet niet wat de andere speler heeft en de speler heeft positie op je. Het gebeurt vaak genoeg dat AA gekraakt wordt doordat spelers deze beste starthand te passief spelen bij het gokken.

Poker kaarten en chips

Bij poker betekent “limpen” dat je het minimaal vereiste bedrag inzet.

Open limp

Een voorbeeld van een open limp is als je under the gun zit (vlak achter de blinden in vroege positie). De blind is bijvoorbeeld minimaal €10 en je plaatst deze inzet. De actie zal nu verder gaan rondom de tafel naar andere spelers en zij kunnen besluiten om mee te gaan, te verhogen of te folden. Als iedereen heeft gefold en de big blind checkt, dan zijn er maar twee in de pot, maar zal wel het geld van de small blind in de pot worden gestopt (€5), de helft van de big blind.

Iemand verhoogt vaker met goede handen

Het zal vaker gebeuren dat er iemand verhoogd met een goede hand. Er zijn immers nog veel spelers na jou en de kans dat iemand een goede hand vindt is groot. Je kunt op een verhoging gaan besluiten om te folden, te callen of te reraisen. Ben je niet bereid om een verhoging te callen? Dan heb je je fiches verspild door te limpen vanuit vroege positie. Wij raden je aan om het vaak alleen met handen te doen die ook op een verhoging de moeite waard zijn om mee te gaan en een flop te zien.

Limpen wordt beschouwd als zwakte

Vanuit iedere positie wordt limpen beschouwd als zwakte en vaak een actie van een beginnende pokerspeler. Maar je kunt het in je eigen voordeel gaan gebruiken en het als tactiek uitvoeren aan de pokertafels. Ben je van plan om iedere verhoging te callen of juist opnieuw te verhogen als iemand anders verhoogd? Luis ze erin en laat niet merken dat je een goede hand hebt door vanuit under the gun je hand alleen te limpen.

Welkom op Gokgids.nl!

Wat is je leeftijd?

Als gokgids.nl vinden wij het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen betreffende verantwoord gokken. Geef daarom eerlijk aan hoe oud je bent.