Leer de spelregels en termen voor poker

maandag, 3 juni 2019

Als je nog niet eerder poker hebt gespeeld in een online casino, dan zou je bij het horen van bijvoorbeeld ‘big blind’, kunnen denken dat het om een grote man gaat die niet kan zien. Bij het horen van ‘call’ kan men denken dat het met een telefoon te maken heeft. Toch is dit bij poker niet het geval.

Door middel van dit artikel zul je straks beter begrijpen en op de hoogte zijn van alle acties en termen die je bij het pokeren tegen kunt komen. We zullen het dus hebben over antes en blinds, inzet, check, call & raise, limits en andere pokertermen.

Pokerregels

Bij pokeren is het verstandig dat je vooraf de spelregels en termen kent

Hoe werkt pokeren

Hieronder omschrijven we vier verschillende onderdelen bij pokeren. Degene die nog niet bekend zijn met pokeren, zullen na het lezen van dit artikel een stuk wijzer zijn.

  • Laat het inzetten beginnen: ante & blind
  • Beschikbare inzetopties: check, call & raise
  • Inzetstructuren: fixed limit, pot limit & no limit
  • Diverse pokertermen: buy-in, limp, post, stack etc.

Voordat een hand wordt uitgedeeld, zullen spelers geld in de pot moeten leggen. Hierdoor zal er in ieder geval geld in de pot liggen waar spelers om moeten vechten. Andere spelers kunnen hierdoor getriggerd worden om een pot te stelen door de inzet te verhogen.

Er zijn twee manieren om geld in de pot te krijgen alvorens de flop open gaat, te weten Antes en Blinds.

Antes

Als een pokerspel een ante heeft, betekent dit dat iedere speler een bepaalde inzet moet plaatsen voordat de flop open gaat. Het zal meestal neerkomen op een klein bedrag dat kleiner is dan de small en big blind.

Het is van groot belang om te begrijpen dat als je een ante hebt neergelegd, je niet deelneemt aan de pot. Het is een weddenschap om ervoor te zorgen dat er op het eind van een pokertoernooi meer geld in de pot komt.

Blinds

Een andere manier om geld in de pot te krijgen is door spelers gedwongen een small blind en big blind in te zetten.

Het wordt ‘blind’ genoemd doordat spelers nog geen kaarten hebben ontvangen voordat zij deze inzet moeten plaatsen. Dus zonder je kaarten te kunnen zien zal je deelnemen aan een pot. Dit is ook om de actie aan tafel gaande te houden en zodat spelers niet altijd zomaar kunnen folden en uiteindelijk toch in de prijzen komen.

De twee spelers links van de ‘dealer’ button plaatsen deze inzetten. De speler onmiddellijk links van de dealer plaatst een small blind (kleine blind) en de speler daarnaast plaatst een big blind (grote blind).

De big blind is het dubbele van de small blind. De totale grootte van een blind wordt vooraf bepaald en deze kunnen omhoog gaan in een pokertoernooi. Aan de cashgame tafels zullen ze vaak hetzelfde blijven, afhankelijk van de inzetlimiet aan tafel.

Het verschil tussen antes en blinds is dat de blinds wel als weddenschap tellen. Dit betekent dat als andere spelers willen meedoen aan de hand, zij een inzet moeten plaatsen die gelijk is aan de big blind. Als ze willen checken is dit niet mogelijk, het is of folden, mee gaan (call) of verhogen (raise).

Acties die geen inzet vereisen

Er zijn veel inzetten die geen actie vereisen. Als je bijvoorbeeld gaat checken, is het niet nodig om extra geld in de pot te gooien. Dit kan vaak vanuit de big blind gedaan worden. Zit je niet in de blinden? Dan dien je een inzet te plaatsen voor de flop. Op de flop, turn en river kan er weer gecheckt worden als niemand verhoogd.

Wat is een check?

Checken is de term voor niets doen, ook soms ‘pass’ genoemd. Wanneer je aan de beurt bent en er zijn geen inzetten hoger dan de blinden geplaatst, dan kan je checken en is de volgende speler aan de beurt. Wanneer iedereen checkt, zal de ronde voorbij zijn en wordt er nog een kaart geopend of worden er handen vergeleken als het na de ‘river’ (laatste gemeenschappelijke kaart op tafel) gebeurt.

Wat is een inzet?

Heb je geen zin om te checken en wil je juist fiches in de pot stoppen, dan kan je een bedrag inzetten. Het is afhankelijk van wat de limieten of inzetstructuur zijn op dat moment. Zodra iemand een inzet plaatst, zal de rest kunnen kiezen uit de volgende drie acties: call, raise en fold.

Acties die wel een inzet vereisen

Wat is een call?

Een call betekent dat je een soortgelijke weddenschap plaatst als de tegenstander die al heeft ingezet. Je beurt is dan voorbij, of er moet nog iemand verhogen na jou. Dan kan je opnieuw bepalen of je wilt callen of dat je de hand fold. Uiteraard kan je ook nog altijd ‘raisen’ en daarmee gelijk de pot op proberen te pakken, ook wel een re-raise genoemd.

Wat is een raise?

Een raise is een weddenschap die geplaatst wordt voordat anderen gehandeld hebben. Je verhoogt de pot hiermee en het zal altijd meer zijn (minimaal het dubbele) van de big blind. In de meeste pokervarianten zal je inzet dus in ieder geval de grootte van de oorspronkelijke inzet zijn. Als de blinds €5/€10 zijn, zet je in dit geval €20 in en kan je ‘raise’ roepen.

Wat is een fold?

Een fold is simpelweg dat je je hand weggooit nadat iemand verhoogd heeft of als ze de blinden hebben ingezet. Vaak zal je folden met slechte starthanden. Je hoeft dan geen inzet te plaatsen en gooit de kaarten dus weg, ook wel “muck” genoemd. Er zijn veel strategiekaarten waarop wordt aangegeven welke handen je fold, callt of juist verhoogd in poker. Hoe slechter de positie, hoe sneller iemand fold.

Limieten in poker

In poker heb je verschillende limieten waarmee gespeeld wordt. Je kunt te maken krijgen met drie limieten zoals fixed limit, pot limit en no limit. Elk van de limieten is anders dan de andere en hieronder zullen wij een korte uitleg geven over de limieten die je tegen kunt komen in poker.

Fixed limit

Een fixed limit (ook vaste limiet genoemd) is wat veel poker varianten met zich meebrengen. Als je bijvoorbeeld een pokerspel speelt met blinden van €2/€4, kan een speler slechts met €2 verhogen.

Uiteindelijk kan er verhoogd worden op de flop, turn en river (drie keer in totaal dus). Potten zullen met fixed limit kleiner zijn dan bij pot limit en no limit vanwege de beperkingen.

Pot limit

In een pot limit poker spel zal het grootste bedrag dat je in kunt zetten op dat moment in de pot bevinden. Het is dus afhankelijk van de grootte van de pot hoeveel geld men kan inzetten. Hoewel het lijkt alsof je zeer beperkt bent met inzetten, kunnen potten in pot limit zeer hoog oplopen nadat een aantal spelers hebben verhoogd.

No limit

Een van de meest geliefde vormen is het no limit poker spel. Vaak komt het met Texas Hold’em. Er zijn geen grenzen en spelers mogen zelf bepalen hoeveel geld ze in de pot stoppen, mits het in ieder geval het dubbele van de big blind is. Vanaf de eerste hand kunnen ze al all-in gaan.

Pokertermen

Bij poker heb je verschillende termen. We hebben ze hierbij nog even voor je op een rijtje gezet.

Buy-in

Een buy-in is de hoeveelheid geld dat je inlegt om deel te nemen aan een pokertoernooi. Vaak zal er ook ‘fee’ betaalt moeten worden aan een pokersite die de toernooien organiseert.

Een toernooi kan dan bijvoorbeeld €10+€1 kosten om mee te doen. €1 gaat naar de pokersite en de overige €10 wordt toegevoegd aan de totale prijzenpot waar men kans op maakt.

Family pot

Een family pot zal altijd zorgen voor een gezellige boel. Alle spelers zitten in dit geval in de hand en niemand heeft gefold.

Limp

Een limp is het minimale bedrag dat ingezet kan worden. Vaak doen mensen dit door zwak te lijken terwijl ze een goede hand hebben.

Post

Een post is gewoonweg een inzet. Het zal verwijzen naar de small blind en big blind, die gedwongen worden om in te zetten. De dealer kan ook de blinden voor je plaatsen als je besluit om even op te stappen.

Stack

Een stack is een van de belangrijkste dingen in poker. Het is de hoeveelheid aan fiches die je voor je hebt liggen. Je kunt shortstack worden als je weinig fiches over hebt, waardoor je geneigd bent om met marginale handen al all-in te gaan. Ben je de chipleader, ook wel de bigstack genoemd? Dan kan je vaak mensen wegpesten door vaker te verhogen (bully genoemd).

Welkom op Gokgids.nl!

Wat is je leeftijd?

Als gokgids.nl vinden wij het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen betreffende verantwoord gokken. Geef daarom eerlijk aan hoe oud je bent.