Verantwoord spelen | Blijf het gokken de baas | Gokgids.nl

Verantwoord spelen

Fiches inzetten aan de roulettetafel, pokeren met vrienden, wedden op sportwedstrijden, krasloten kopen, kienen, online gokken… Wie kent niet de opwinding van een kansspel? Menigeen raakt gewillig in vervoering tijdens een gezellig avondje uit of waagt wel eens een gokje online. Even je zinnen verzetten, weg uit de alledaagse sleur en bovendien een kans om lekker weg te dromen. Want stel dat die jackpot nu eens valt?! Stel dat alles vandaag meezit en dat je straks flink kunt cashen! Wat zou je dan allemaal kunnen doen? Het grote geld lonkt, dus geef je die eenarmige bandiet nog maar een zwieper.

Gokken als ontspanning

Verreweg de meeste mensen beseffen terdege dat je vooral ontzettend veel geluk moet hebben om veel geld te winnen. Zij zien gokken als ontspanning en verspelen alleen geld dat zij kunnen missen. Wordt uiteindelijk winst gemaakt, dan is dat mooi meegenomen. Maar wat de uitkomst ook is, na een avondje gokken gaan zij over tot de orde van de dag. Lekker nuchter.

Voor sommige mensen werkt het anders. Het spel laat hen niet los, de sensatie is simpelweg té groot, de verleiding niet te weerstaan. Het gevoel van opwinding rondom het winnen of verliezen werkt verslavend en doet de wereld om je heen vergeten. Dat laatste kan ook aanlokkelijk zijn. Je gaat volledig op in het spel. Letterlijk haast.

Toegeven aan de verleiding

Gokken kan iemands leven totaal gaan beheersen. Vaak wil een verslaafde het verloren geld terugwinnen, leent hiervoor misschien wat geld en raakt zo wat dieper in de problemen. Met een flinke kater en vol spijt neemt hij of zij zich voor om nu écht definitief te stoppen, maar betreedt even later toch weer een (online) casino en geeft zich opnieuw over aan de verleiding.

Neerwaartse spiraal

Spelers bedenken soms complete strategieën om een gokkast helemaal leeg te trekken, maar beleven telkens weer slapeloze nachten als opnieuw een flinke som geld is verloren. De ene teleurstelling wordt op de andere gestapeld. Ook jezelf stel je steeds zwaar teleur. Een neerwaartse spiraal die moeilijk is om te buigen. Hoe kom je hier ooit weer uit?

Professionele hulp inschakelen

Gokgids.nl waarschuwt met klem voor gokverslaving. Wie merkt dat hij of zij de verleiding om te gaan gokken niet of nauwelijks kan beteugelen, adviseren wij professionele hulp in te schakelen. Besteed je keer op keer meer tijd en geld aan gokken dan je had voorgenomen? Mislukken al je pogingen om tijdig te stoppen met gokken? Dit zijn allemaal symptomen van verslaving.

Zwakke momenten

Wie puur op wilskracht zijn gokverslaving probeert te verslaan, krijgt het waarschijnlijk moeilijk. Wilskracht kost immers, evenals spierkracht, energie en raakt een keer uitgeput. Zulke ´zwakke´ momenten zijn vaak funest, zeker als je er alleen voor staat. Daarom is het goed om te weten dat er ook andere methoden zijn om de drang te weerstaan.

Geniet, maar gok met mate!

Iedere verslaafde heeft natuurlijk zijn of haar persoonlijke verhaal. Toch zien deskundigen risicogroepen en risicogedrag. Ook hier geldt steeds: voorkomen is beter dan genezen. En zoals al jaren wordt gewaarschuwd voor overmatig alcoholgebruik, adviseren wij bij Gokgids.nl eveneens: ´Geniet, maar gok met mate!´.

Meer informatie

Natuurlijk kun je in het spel verliezen, maar verlies nóóit jezelf! Graag verwijzen wij daarom naar www.gokverslaving.nl voor meer informatie over dit onderwerp. Hier vind je ook vele linkjes, telefoonnummers en mailadressen van hulpverlenende instanties. Ook kun je een zelftest als je twijfelt over jouw situatie.