Patience | Hoe speel je dit bekendste kaartspel | Gokgids.nl

Patience

Veel Patience spellen worden gespeeld op een kleinere tafel dan een spel zoals Blackjack of Punto Banco. Wellicht heb je het thuis weleens op de vloer of op je bed gespeeld. Bij elke Windows versie op je desktop zat dit kaartspel inbegrepen. Het is een van de bekendste online casino kaartspellen ter wereld en het kan alleen gespeeld worden. In Amerika wordt het ook vaak ‘Solitaire’ genoemd en op veel spelletjes sites zal je het onder deze benaming terugvinden.

Patience

Patience

Waarde van kaarten

Patience wordt gespeeld met een of meer standaard decks van 52 speelkaarten. De traditionele versie van Patience gebruikt altijd één deck. Het doel van het spel is om bepaalde kaarten op te bouwen in vier verschillende stapels. Dit gebeurt op volgorde van soort (suit) en waarde (van aas tot koning). Het ultieme doel is dat je de kaarten hebt opgebouwd in alle vier de stapels en zo win je dus het spel.

In Patience zijn de waarde van de kaarten als volgt: K, Q, J, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, A.

Er zijn vier soorten stapels in Patience:

  • De tafel: zeven stapels die deel uitmaken van de hoofdtafel.
  • De fundering: vier stapels waarop het de bedoeling is dat je opeenvolgende (in waarde) kaarten of dezelfde soort (suit) opbouwt op iedere stapel. In veel Patience spellen zullen er vier azen onderaan de stapel liggen. Deze stapels zijn geselecteerd in de suits harten, ruiten, klaveren en schoppen.
  • De stapel: Als het volledige deck in het begin niet volledig uitgespreid op de tafel ligt, zullen de overgebleven kaarten van de stapels in het spel gebracht worden volgens de spelregels.
  • De rest: de kaarten die niet uitgespreid op tafel liggen.

Om de ‘tafel’ te vormen, moeten er zeven stapels worden gecreëerd. Deze worden van links naar rechts uitgedeeld en de eerste kaart wordt open uitgedeeld om de eerste stapel te bepalen, deel een kaart dicht voor de overgebleven zes stapels. Nu start je weer van links naar rechts met het openen van een kaart op de tweede stapel en deel een kaart dicht op een van de vijf overgebleven stapels. Vervolgens zal je nogmaals van links naar rechts een kaart openen van de derde stapel en deel je een kaart dicht op de overgebleven vier stapels. Blijf dit patroon volgen totdat de zevende stapel een kaart open heeft liggen bovenop zes dichte kaarten.

Hoe speel ik Patience?

Probeer het zelf eens uit en je kunt na het doen van een storting ook profiteren van een geldbonus. Hoewel je vroeger alleen met echte speelkaarten dit spel kon spelen, kan je nu achterover zitten in je luie stoel. De computer of je mobiele apparaat zal de kaarten automatisch voor je neerleggen. Het enige dat je hoeft te doen is het sorteren van de kaarten.

Op het moment dat Microsoft Windows uit kwam, zorgden ze ervoor dat ze altijd dit kaartspel ook toevoegden. Het spel werd toen nog Solitaire Classic, Klondike Solitaire of FreeCell genoemd. Het werd zo populair dat elke nieuwe Windows versie Patience ook opnam in hun aanbod. Wanneer men Windows 3.0, Windows 95 of Windows 7 installeerden, zat er gegarandeerd Solitaire tussen. Er zijn verschillende soorten en iedere variant wordt met één of meer decks gespeeld. Hoe meer decks, hoe ingewikkelder het spel en de regels.

Voor- en nadelen

Als je van plan bent om Patience online te spelen, zie dan hieronder een aantal voor-en nadelen ervan:

Voordelen online Patience

  • – Kaarten worden automatisch voor je uitgedeeld
  • – Er kan met echt geld gegokt worden
  • – Ontvang bonussen na storting

Nadelen online Patience

  • – Je bent beperkt in waar je gaat en staat