Arnhem pakt illegaal gokken aan

woensdag, 11 april 2018

Gokgids.nl linkt bezoekers alleen door naar legale gokwebsites. We schrijven echter ook over illegaal gokken als hier nieuws over te melden valt. Zo lijkt Arnhem illegale gokpraktijken nu daadkrachtig aan te pakken.

Intensief optreden tegen illegaal gokken

Vooral tegen het ongeoorloofd gokken op sportwedstrijden wordt momenteel intensief opgetreden. Zo trok de gemeente onlangs de vergunning in van een café in de Walstraat, nadat het eerder al officieel was gewaarschuwd. Een koffiehuis in het Spijkerkwartier kreeg onlangs een eerste officiële waarschuwing. Bij herhaling van de feiten dreigt sluiting.

Criminele organisaties

Legaal een gokje wagen op sportwedstrijden gebeurt steeds vaker thuis online, maar kan ook nog altijd in een fysiek wedkantoor of bij de sigarenboer. Niks mis mee! Achter het illegale gokken gaan echter criminele organisaties schuil. Zij betalen een café-eigenaar bijvoorbeeld voor het plaatsen van een ‘gokzuil’ in zijn zaak. Een computer waarmee het mogelijk wordt om te wedden op wedstrijden in zowel binnen- als buitenland.
De gokker krijgt een bewijsbon voor elke weddenschap die is gemaakt. Eventuele winst wordt na afloop van de wedstrijd cash afgerekend. Soms door de kroegbaas, soms door (hulpjes van) de criminele organisatie zelf.

Wedden kan op alles

Niet alleen op de uitslag van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd kan worden gewed. Ook kun je gokken in welke minuut de eerste goal valt, wanneer de eerste gele kaart wordt uitgedeeld of de eerste hoekschop wordt genomen. En welke spelers daarmee gemoeid zijn. Spelers die soms dan ook worden benaderd door criminele organisaties om tijdens een wedstrijd een bepaalde handeling te verrichten. Als eerste de bal over de zijlijn schieten of zo.

Bewijs leveren blijkt lastig

Het blijkt niet altijd eenvoudig om illegaal gokken te ontmantelen en bewijs te leveren van malafide praktijken. Er zijn voorbeelden van cafés waar met één druk op de knop vanachter de bar alle computers tegelijk werden uitgezet. Om toch te kunnen bepalen wat er gaande is, gaat altijd de kansspelautoriteit mee op pad met de gemeenteambtenaar, al dan niet geassisteerd door politie.

Succesverhaal gemeente Arnhem

Tot slot een praktijkvoorbeeld. De gemeente Arnhem boekte vier jaar geleden een mooi succes in de strijd tegen criminelen. Handhavers controleerden in de Steenstraat een speellokaal waar alleen biljarttafels en flipperkasten zouden staan. Echter, de voorpui had geen enkele inkijk naar binnen en bezoekers moesten aanbellen om binnen te kunnen. Beetje verdacht. Tijdens de controle bleek er dan ook een tussendeur te zijn die leidde naar een lokaal met meerdere gokcomputers. In anderhalve maand werd hier 400.000 euro omgezet.

Welkom op Gokgids.nl!

Wat is je leeftijd?

Als gokgids.nl vinden wij het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen betreffende verantwoord gokken. Geef daarom eerlijk aan hoe oud je bent.