Hervitas behandelt game- en gokverslaving

donderdag, 12 april 2018

Hervitas, Specialisten in Game- en Gokverslaving. Zo heet de instelling die sinds februari 2018 speciale behandelingen geeft aan game- en gokverslaafden in Nederland. Een bijzondere doelgroep met specifieke kenmerken die dan ook speciale aandacht behoeft, aldus Hervitas.

Game- en gokverslaving snelst groeiend

Verslaving heeft vele gezichten. Denk maar aan alcohol, drugs, roken, seks, eten, spullen kopen of stelen. Gamen en (online) gokken is momenteel de snelst groeiende verslaving. Logisch: er zijn volop gelegenheden om te spelen en al op jonge leeftijd is er vanuit huis toegang tot internet, games en gokwebsites.

Gedragsverslaving

Volgens Hervitas zijn er belangrijke verschillen tussen de diverse vormen van verslaving. De ene addictie richt zich bijvoorbeeld op een middel, zoals alcohol of drugs, de andere is juist een activiteit, ofwel een gedragsverslaving. Tot deze laatste groep behoort gamen en (online) gokken.
‘Om succesvol te behandelen, zijn verschillende programma’s noodzakelijk’, vindt de nieuwe organisatie.

Herstel van je leven

Hervitas betekent herstel van je leven (vitas). De organisatie richt zich specifiek op de bijzondere kenmerken en aspecten van game- en gokverslaving. Op de website van Hervitas staat: ‘Het is onze missie een gespecialiseerd verslavingsbehandelprogramma te bieden en jou te ondersteunen en begeleiden door (ervarings)deskundige professionals vanuit verschillende expertises en invalshoeken. Hierbij staat het bieden van maximale kansen op herstel van de cliënt centraal.’

Weer zelf de regie voeren

Verder: ‘Een gokverslaving heeft grote gevolgen voor jou en je naasten. Als specialisten op het gebied van gokverslaving ondersteunen wij je. Verslaafd raken is geen bewuste keuze. In herstel komen en blijven daarentegen wel. Wij helpen je om in balans te komen zodat je zelf weer regie kunt gaan voeren. Het denken, voelen en handelen wezenlijk positief veranderen. Dat doen we met ons onderscheidende behandelprogamma samen met onze (ervarings)deskundige behandelstaf.’

Aandacht voor naasten

Wie verslaafd raakt, krijgt veelal te maken met heftige gevolgen en dat geldt ook voor familie en vrienden, aldus de website. ‘Het programma heeft daarom ook aandacht voor de naasten van de cliënt en eventuele andere problemen die het gevolg zijn van de verslaving.’

Na drie weken resultaat

Hervitas biedt dagbehandeling met een intensief programma van drie weken. Denk daarbij aan cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken. Er is gekozen voor een persoonlijke en directe benadering van ervaringsdeskundige behandelingen.

Stappen zetten

Op de website van Hervitas kun je zelf testen of je game- of gokverslaafd bent. Wie hulp zoekt, krijgt bij Hervitas eerst een intake. Dit bestaat uit twee gesprekken, waarvan één met een psychiater. Zo wordt bepaald of inderdaad sprake is van een verslaving. Onderliggende psychische problemen en psychosociale omstandigheden worden bekeken. Als het behandelprogramma van Hervitas aansluit bij de problematiek, kan heel snel worden begonnen met de behandeling. Deze wordt bovendien vergoed vanuit de basisverzekering.

Welkom op Gokgids.nl!

Wat is je leeftijd?

Als gokgids.nl vinden wij het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen betreffende verantwoord gokken. Geef daarom eerlijk aan hoe oud je bent.