The Color of Money | Casino Films | Gokgids.nl

The Color of Money

The Color of Money

The Color of Money is een Amerikaanse dramafilm uit het jaar 1986. De film werd geregisseerd door de beroemde regisseur Martin Scorsese en is gebaseerd op een roman uit het jaar 1984 geschreven door Walter Tevis.

Paul Newman en Tom Cruise spelen de hoofdrollen in de film, terwijl Mary Elizabeth Mastrantonio, John Turturro en Helen Shaver belangrijke bijrollen spelen. Newman won voor zijn rol een Oscar nadat hij bij zeven eerdere nominaties nooit iets had gewonnen. De film gaat over het gokken bij biljarten. Een keer wat anders dan roulette of blackjack.

Oplichter

Eddie Felson heeft vroeger carrière gemaakt als een oplichter bij biljarten maar verdient tegenwoordig zijn geld als een succesvol verkoper van alcoholische dranken.

Op een nacht ontmoet hij Vincent Lauria, een jonge, charismatische biljarter en gamer. Vincent verdient zijn geld door te werken in een speelgoedwinkel, maar speelt af en toe ook enkele potjes nine-ball op de pooltafel om geld. Eddie, die nog steeds weddenschappen voor spelers inzet, overtuigt Vincent en zijn vriendin en manager Carmen met hem mee te reizen zodat hij hem kan leren hoe hij veel meer kan verdienen door oplichtingstrucjes.

Trucjes met biljarten

Terwijl Eddie de inzetten betaalt, gaat Vincent enkele biljarthallen af waar Eddie hem uitlegt dat een goede biljarter zijn niets te maken heeft met goed zijd in het biljarten. Hoewel Carmen razendsnel leert, is Vincent niet echt overtuigd van Eddie’s trucjes, waarvan een ervan uitgaat dat een speler met opzet een tijd onder zijn kunnen speelt.

Uiteindelijk pakt Eddie zelf een biljartstok in een handen en doet hij het uitstekend in enkele spelletjes. Hij wordt echter zelf opgelicht door een man genaamd Amos. Eddie is flink vernederd en laat Vincent en Carmen achter met genoeg geld om deel te nemen aan een kampioenschap in Atlantic City.

Kampioenschap in Atlantic City

Eddie krijgt een nieuwe bril en begint opnieuw te oefenen en fit te raken. Hij neemt zelf deel aan het 9-ball kampioenschap in Atlantic City en na verschillende overwinningen moet hij het opnemen tegen Vincent, die ondertussen flink streetwise is geworden.

Toch weet hij Vincent te verslaan. Als Eddie de winst viert met zijn vriendin Janelle, komt Vincent aan die hem vertelt dat hij met opzet heeft verloren om zo een weddenschap te kunnen innen. Hij geeft Eddie 8.000 dollar voor zijn ‘onderdeel’ in het gokken. Tijdens de halve finale tegen Kennedy ziet Eddy zijn silhouet gereflecteerd in de zwarte bal. Hij kiest ervoor om het spel op te geven en gaat weg.

Eerlijkheid

Eddie geeft het geld terug aan Vincent en zegt dat hij hem eerlijk wil verslaan. De twee zetten een onderling partijtje op en Eddie vertelt aan Vincent dat als hij hem nu niet verslaat hij dit zeker wel in de toekomst doet omdat hij helemaal terug is.