McCabe & Mrs. Miller | Casino Films | Gokgids.nl

McCabe & Mrs. Miller

McCabe and Miller

Deze film uit 1971 is een Western geregisseerd door Robert Altman met Warren Beatty en Julie Christie in de hoofdrollen. Het script is gebaseerd op een boek van Edmund Naughton uit 1959 getiteld ‘McCabe’.

Altman zegt over zijn eigen film dat het eigenlijk een “anti-Western film” is aangezien het een flink aantal clichés uit het genre omdraait of negeert.

In 2010 werd de film gekozen door het nationale filmregister van Amerika om bewaard te worden in de bibliotheek van de Amerikaanse senaat en congres omdat het van “groot cultureel, historisch en esthetisch belang” is geweest in de filmgeschiedenis.

Gokker McCabe

De film gaat over een gokker genaamd John McCabe die in de Amerikaanse staat Washington aankomt in het jaar 1902. Hij mompelt wat in zichzelf als hij het dorp Presbyterian Church binnenloopt, dat zo genoemd is naar de kerk van dezelfde naam in het gehucht. McCabe neemt snel een belangrijke plek in het dorp in, wat voornamelijk wordt bevolkt door ongeschoolde en lethargische mijnwerkers. Hij maakt gebruik van zijn agressieve persoonlijkheid en de roddels dat hij een revolverheld is.

Opstarten van een bordeel

McCabe start een bordeel in het dorpje met drie prostituees die hij voor 200 dollar van een pooier heeft gekocht in een stadje in de buurt. Een Brit genaamd Constance Miller komt aan in het dorp en vertelt aan McCabe dat zij veel beter dan hem leiding kan geven aan het bordeel.

McCabe weet niet dat Miller verslaafd is aan opium. De twee worden zakenpartners en veranderen het bordeel in een chiquer establishment voor het hogere segment dat zelfs een badhuis heeft. De twee krijgen ook een relatie tijdens de verbouwing.

Als het stadje rijker en groter wordt door de inkomsten uit de mijnbouw, komen twee handelaren genaamd Sears en Hollander aan. Ze werken voor een mijnbedrijf van Harrison Shaughnessy en zijn erop uit om zowel de zinkmijn als het bordeel op te kopen. Shaugnessy staat erom bekend dat hij mensen vermoord als ze weigeren te verkopen. McCabe wil het bordeel niet verkopen voor de genoemde prijs van 5.500 dollar maar overspeelt zijn hand door het geweld te onderschatten wat de twee bereid zijn om te plegen.

Drie huurmoordenaars

Het mijnbedrijf huurt drie huurmoordenaars in – Butler, Breed en Kid – om McCabe te vermoorden en een voorbeeld te stellen in het stadje. McCabe weigert echter te vluchten en het stadje te verlaten.

Als de drie arriveren is McCabe bang vooor ze en probeert hij het conflict te sussen. Butler confronteert McCabe en vraagt of hij echt Pudgy McCabe is, een beroemde revolverheld en gokker die ooit iemand heeft neergeschoten tijdens een kaartspel. Nadat McCabe zijn verhaal vertelt en prijsgeeft dat het pistool dat hij heeft gebruikt een Derringer was, denkt Butler dat McCabe liegt en hij nog nooit iemand heeft vermoord.

McCabe probeert Sears en Hollander te vinden om tot een verkoop te komen, maar komt erachter dat ze het stadje al hebben verlaten. Hij gaat naar zijn advocaat Clement Samuels toe om voor juridische bescherming te zorgen van Harrison Shaughnessy. Ook al gaat de advocaat ermee akkoord dat hij best wil helpen om de monopolie van Shaughnessy tegen te gaan, keert McCabe terug naar het dorp met de volle overtuiging dat hij toch het gevecht aan zal moeten gaan.

Vuurgevecht

Als een vuurgevecht onvermijdelijk blijkt, bewapent McCabe zichzelf en schuilt hij in de kapel van het kerkje waarna het dorp is vernoemd. Hij wordt echter door de gewapende pastoor naar buitengewerkt in de ochtenduren. Op dat moment schiet Butler de pastoor neer in alle verwarring aangezien hij denkt dat de man McCabe is. Een kapotte lantaarn start een brand in de kerk en de dorpsbewoners komen aanrennen om het vuur te doven.

Dood in de sneeuw

McCabe vlucht en schiet twee van de huurmoordenaar in hun rug vanaf een verborgen positie. Een van de twee weet echter McCabe te raken. Als de dorpsbewoners bezig zijn met het vuur te blussen, speelt McCabe een kat en muis spel met de laatste huurmoordenaar.

Butler schiet McCabe in zijn rug en valt zwaargewond neer, maar doet net alsof hij al dood is. Door de strategie weet hij Butler neer te schieten met een Derringer als hij aan komt lopen om te kijken of McCabe ook inderdaad dood is. Terwijl de dorpsbewoners vieren dat ze het vuur hebben weten te blussen, sterft McCabe helemaal alleen in de sneeuw terwijl zijn flirt Miller ergens verslaafd in een opiumhal ligt.