Lock, Stock and Two Smoking Barrels | Casino Films | Gokgids.nl

Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Lack, stock and two smoking barrels

Deze Britse humoristische misdaadfilm uit 1998, geregisseerd door niemand minder dan Guy Ritchie, gaat over een stel amateuristische criminelen die geld bij elkaar sprokkelen om een van hun vrienden mee te laten doen aan een high-stakes kaartspel.

Het is een geweldige, ten tijde haast idiote film, die met geweldige Britse zwarte humor de criminele wereld van louche kaart spellen weergeeft.

Doorbraak Guy Ritchie

Het is de film die Guy Ritchie zijn internationale doorbraak gaf. Bekende acteurs zoals Jason Flemyng, Nick Moran, Dexter Fletcher, Steven Mackintoch, Jason Stratham en de beruchte oud-profvoetballer Vinnie Jones maken hun opwachting in de film.

De film werd gemaakt met een relatief klein budget van 1,35 miljoen Amerikaanse dollars, maar werd een groot succes aangezien het meer dan 28 miljoen dollar in het laatje bracht. De kleine criminelen en vrienden Eddy, Tom, Soap en Bacon zijn de belangrijkste figuren in de film.

Ze brengen 100.000 Britse Pond bij elkaar zo dat hun vriend Eddy, een uitmuntende bedrieger in kaartspelen, mee kan doen in een toernooi dat georganiseerd wordt door ‘Hatchet’ Harry Lonsdale waarin ze grote sommen geld denken te winnen. Helaas hebben ze niet door dat ze zelf worden bedrogen tijdens het gokken, en ze raken voor 500.000 Britse Pond in de schulden bij Harry, die vervolgens enkele zwaargewichten op de vriendengroep afstuurt om te zorgen dat de schuld ook echt voldaan wordt binnen een week.

Shotguns

Harry is ook geïnteresseerd in enkele oude, antieke shotguns in het bezit te krijgen en huurt een tweetal criminelen om ze te stelen voordat ze worden geveild. Deze twee dieven, Gary en Dean, blijken enorm incompetent te zijn en verkopen de hagelgeweren per ongeluk aan aan ene Nick de Griek. Barry de Baptist, een van de criminele figuren in het circuit van Harry, zet Gary en Dean onder druk om te zorgen dat ze de geweren weer terug weten te bemachtigen.

Tegelijkertijd hoort Eddy thuis zijn buren, ook een stel criminelen, toevallig spreken over een gewelddadige man genaamd Dog die een overval plant op een cannabisplantage waar een grote hoeveelheid drugs en geld te vinden is. Eddy geeft de informatie door aan de vriendengroep, en ze plannen om de buren te overvallen als ze terugkomen van hun overval op de cannabisplantage. Ze kopen hiervoor de shotguns van Nick de Griek waar ook Harry op uit is.

De overval van de buren op de cannabisplantage is over het algemeen een succes, alhoewel een van de criminelen zichzelf weet neer te schieten en de groep sporen achterlaat wanneer ze in aanraking komen met een verkeersagent. Toch weten ze thuis te komen met een zak vol geld en een minibus gevuld met drugs

Eddy en zijn vrienden weten de buren te overvallen en ze slaan de drugs op in hun eigen appartement en vragen of Nick de drugs kan verkopen. Nick biedt de drugs aan aan ene Rory Breaker, een maffioso met een reputatie voor het gebruik van fors geweld. Rory gaat akkoord met de deal, maar komt er snel achter dat de drugs gestolen is van een van zijn eigen plantages. Hij zet Nick vervolgens onder druk om Eddy’s adres te geven en gaat vervolgens de vriendengroep een bezoekje brengen samen met Winston, een van de werkers op de cannabisplantage die hem kan helpen de dieven te identificeren.

Eddy en zijn vrienden brengen de avond door in de pub van Eddy’s vader. Dog en de buren van de vriendengroep komen er ondertussen achter dat ze door niemand minder dan hun eigen buren zijn overvallen. Ze vallen de flat van de buren binnen en leggen een hinderlaag wachtende tot Eddy en de groep terugkomt uit de pub.

In plaats van Eddy en zijn vrienden, stormen Rory Breaker en Winston de flat binnen waar Dog en de groep criminelen in een hinderlaag liggen. Na een vuurgevecht blijven alleen Dog en Winston levend over. Winston verlaat de flat en neemt de drugs met zich mee. Dog verlaat de flat met twee shotguns en de tas met geld, maar wordt dan zelf overvallen door Big Chris, die hem KO slaat en de shotguns en geld zelf meeneemt.

Gary en Dean zijn er ondertussen achtergekomen waar de shotguns zijn. Niet wetende dat Big Chris ook voor Harry werkt, volgen ze hem. Chris levert het geld en de shotguns af bij Harry. Big Chris loopt terug naar zijn auto en zien dat Dog zijn zoon Little Chris heeft gegijzeld met een mes en eist dat het geld aan hem terug wordt gegeven. Tegelijkertijd vallen Gary en Dean de uitvalsbasis van Harry binnen. Tijdens de confrontatie worden zowel Gary, Dean, Harry en Barry gedood.

Bloedbad

Wanneer Eddy en zijn vrienden terugkomen in hun appartement, zien ze het bloedbad wat is aangericht en komen ze erachter dat de buit is verdwenen. Eddy en zijn vrienden gaan naar het kantoor van Harry, waar ze alleen maar lijken tegenkomen en het geld. Ze beslissen het geld zelf te houden en mee te nemen.

Voordat het ze lukt om weg te rijden, komt de auto met Big Chris, Little Chris en Dog aanrijden. Big Chris crasht de auto met opzet in de auto van Eddy om zo te zorgen dat Dog uitgeschakeld wordt en zijn zoon niet langer met een mes bedreigt. Big Chris overmeestert Dog en slaat zijn hoofd in met de deur van de auto tot hij dood is. Hij neemt vervolgens het geld mee van Eddy en zijn vrienden, die allen bewusteloos zijn van de crash, maar staat Tom toe om de antieke shotguns mee te nemen.

De vriendengroep wordt vervolgens gearresteerd door de politie, maar de verkeersagent identificeert alleen Dog en de buren van de vriendengroep als de criminelen achter alle gebeurtenissen. De vriendengroep wordt vrijgelaten en keert terug naar de pub. Ze sturen Tom op pad om de shotguns te deponeren aangezien dat het enige bewijs is waarmee ze eventueel nog aan alle misdaden gelinkt kunnen worden.

Big Chris komt vervolgens binnen om de tas terug te geven aan de groep. Hoewel hij al het geld eruit heeft gehaald voor zichzelf en zijn zoon, zit er nog wel een catalogus in de tas voor oude wapens. De vriendengroep komt erachter dat de wapens enorm veel geld waard zijn en bellen Tom op met het goede nieuws. De film eindigt terwijl Tom de telefoon afgaat in de mond van Tom terwijl hij met beide handen een tas met de shotguns in de rivier de Thames gooit.