House of Games | Casino Films | Gokgids.nl

House of Games

House of Games

De film House of Games uit 1987 is een misdaadthriller geregisseerd door David Mamat, die zijn debuut als filmregisseur maakt.

Hij schreef ook het script, dat gebaseerd is op een verhaal dat hij samen met Jonathan Katz heeft geschreven. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Lindsay Crouse, Joe Mantegna, J.T. Walsh en Ricky Jay. House of Games gaat over oplichtingstrucjes bij het gokken.

Psychiater

Margaret Ford is een psychiater die veel succes heeft met haar recent verschenen boek. Toch voelt ze dat haar leven niet helemaal vervuld is. Als ze een sessie met een patiënt genaamd Billy Hahn heeft, vertelt Hahn dat zijn level in gevaar is omdat hij geld schuldig is aan een crimineel genaamd Mike. Hij pakt een geweer en dreigt zichzelf neer te schieten. Margaret haalt hem over om het wapen weg te leggen en belooft hem dat ze zal helpen.

Pokeren

Die avond bezoekt Margaret een biljartcafé dat wordt uitgebaat door Mike en confronteert hem met de situatie. Mike zegt dat hij best wel Billy’s schuld wil kwijtschelden. In ruil hiervoor moet Margaret wel mee naar een achterkamertje waar een pokerspel aan de gang is.

Ze moet hier de tactiek en tics van een pokerspeler genaamd George identificeren. Ze gaat akkoord en ziet al snel dat George met zijn ring speelt als hij aan het bluffen is. Margaret vertelt dit aan Mike, die de bluf callt. Toch weet George de hand te winnen, waarna hij 6.000 dollar eist van Mike, die dit niet kan betalen.

Toneelspel

George pakt een pistool maar Margaret grijpt in en biedt aan om de schuld te betalen door een cheque uit te schrijven. Ze ziet dan pas dat het wapen eigenlijk een waterpistool is en krijgt door dat het spel eigenlijk een groot toneelspel is om haar op te lichten. Ze vindt het stiekem reuze interessant en komt de volgende dag terug met het verzoek aan Mike om haar oplichtingstrucjes te leren zodat ze een boek over haar ervaringen kan schrijven. Mike is sceptisch maar gaat toch akkoord met het voorstel.

Margaret raakt helemaal onder de indruk van Make en de trucjes die hij haar leert. De twee gaan uiteindelijk een hotel in waar ze de liefde bedrijven. In de kamer legt Mike uit dat alle oplichters een klein aandenken nemen aan de situatie om hun dominantie aan te geven. Terwijl Mike in de badkamer is pakt Margaret een klein zakmes van de tafel aangezien ze denkt dat het van de man is die de kamer heeft gehuurd.

Oplichtingstruc

Naderhand zegt Mike dat hij laat is voor een andere oplichtingstruc die hij heeft gepland met zijn partners in hetzelfde hotel. Margaret wil graag mee en Mike staat dit met tegenzin toe. De oplichtingstruc draait om Mike en zijn partner Joe en een zakenman met een koffer vol geld.

Als ze in de hotelkamer zitten komt Margaret erachter dat de zakenman eigenlijk een undercover politieagent is en dat de oplichtingstruc eigenlijk een undercoveroperatie is. Ze waarschuwt Mike en de twee proberen te ontsnappen. De politieman blokkeert echter de weg en probeert het duo te arresteren. In de strijd schiet Mike per ongeluk de politieagent dood.

Koffer met geld

Mike, Joe en Margaret vluchten via het trappenhuis en komen in de garage uit van het hotel, waar ze Margaret dwingen een auto te stelen. Margaret rijdt langs de politie heen terwijl de twee oplichters zich in de kofferbak verbergen. Als de drie de auto verlaten realiseren ze dat de koffer met 80.000 dollar geleend geld van de maffia kwijt is. Margaret biedt aan Mike aan om de 80.000 dollar van haar eigen geld te betalen zodat Mike de maffia kan terugbetalen.

Mike vertelt Margaret dat ze zich op moeten splitsen om niet de aandacht te trekken van de politie. Hij zegt dat hij ergens naartoe vliegt om zich te verstoppen. Margaret zit vol met schuldgevoelens maar bij toeval ziet ze Billy rijden in een rode sportwagen die ze al eerder heeft gezien. Ze volgt Billy naar een pub waar ze Mike ziet samen met de gehele groep, inclusief de undercover politieagent. Ze bediscussiëren hoe de afgelopen gebeurtenissen een truc waren om Margaret op te lichten.

Las Vegas

Nadat ze hoort dat Mike naar Las Vegas vliegt diezelfde avond, wacht ze hem op het vliegveld op. Ze zegt dat ze zo bezorgd is over de politie dat ze al haar geld van haar bankaccount heeft gehaald en vraagt Mike of hij met haar een nieuw leven wil beginnen. Ze gaan naar een afgeschermde bagagekamer die helemaal leeg is. Mike komt erachter dat hij in de maling wordt genomen als Margaret erop hint dat zij zijn zakmes uit het hotel heeft gejat.

Mike zegt dat hij het geld niet terug kan geven aan Margaret aangezien het al is verdeeld over de groep. Margaret laat echter Billy’s wapen zien en eist dat Mike smeekt om zijn leven. Mike weigert en denkt dat het een bluf is, maar Margaret schiet hem in zijn been. Als Mike haar uit begint te schelden schiet ze nog drie keer waarna Mike dood is. Ze verbergt kalm het wapen en loopt rustig weg.

Terug van vakantie

De film eindigt met Margaret die terug is gekomen van haar vakantie en het gehele gebeuren achter haar heeft gelaten. Als ze met een collega spreekt lijkt ze haast geen spijt te hebben van het vermoorden van Mike. In een restaurant steelt Margaret een gouden aansteker van iemand die even niet op zit te letten – ze geniet hier zichtbaar van.