Eight Men Out | Casino Films | Gokgids.nl

Eight Men Out

Eight Men Out

Eight Men Out is een sportsdrama uit 1988 dat gaat over de wereld van omkoping en het gokken bij bookmakers. Het is gebaseerd om een boek van Eliot Asinof uit 1963 met de titel ‘Eight Men Out: The Black Sox and the 1919 World Series.

Zoals de titel van het boek al aangeeft, draait het om honkbal en dan met name de beroemde World Series dat elk jaar plaatsvindt tussen de 2 beste Amerikaanse teams.

Het is een gedramatiseerde film over het waargebeurde ‘Black Sox schandaal’, zo genoemd omdat acht honkballers van de Chicago White Sox samenwerkten met gokkers en bookmakers om de World Series in 1919 met opzet te verliezen. Om zo het wedden op sport te verzieken. De film zelf werd geschreven en geregisseerd door John Sayles.

Chicago White Sox

Het team van de Chicago White Sox in 1919 had een reputatie van een verzameling van de beste honkbalspelers ooit tot dan toe. Het team werd echter geleid door een gierige eigenaar genaamd Charles Comiskey, die weinig waardering naar zijn spelers liet zien, al helemaal niet als het ging om financiële extra’s naar het uitstekend verlopen seizoen.

De gokkers Bill ‘Sleepy’ Burns en Billy Maharg merken de ontevredenheid van de spelers op. Ze praten met de duistere speler Chick Gandil en vragen hem om een kleine groep White Sox honkballers ervan te overtuigen om met opzet te verliezen.

Een van de spelers is de ster van het team, de pitcher Eddie Cicotte. Deze werper had net een nieuw record gevestigd door 29 wedstrijden te winnen en maar 7 te verliezen met een gemiddelde van maar 1.82 runs tegen hem. Burns en Maharg bieden Cicotte meer geld aan dan dat hij ooit zou krijgen als hij de World Series tegen de Cincinnati Reds weet te winnen.

Omkopen van de spelers

Cicotte was relatief makkelijk te overtuigen na een conflict met Comiskey. Cicotte was 10.000 dollar beloofd door de eigenaar als hij 30 wedstrijden in het reguliere seizoen zou winnen.

Toen Cicotte op 27 stond gaf Comiskey de opdracht aan manager Kid Gleason om Cicotte op de bank te zetten voor de laatste 2 weken van het seizoen waardoor Cicotte de laatste vijf wedstrijden niet mee deed. Gleason gaf het excuus dat dat de arm van de 35 jaar oude veteraan rust moest krijgen voordat de World Series zouden beginnen.

De honkballers Gandil, Swede Risberg en Lefty Williams gaan ook akkoord met de omkoping. Joe Jackson, die grote slagman van het team, doet ook mee. Maar aangezien hij ongeschoold en analfabeet is heeft hij niet echt in de gaten waar het echt om draait. Buck Weaver doet echter niet mee en zegt dat hij een winnaar is en niets te maken wil hebben met de omkoping.

De World Series

Als wedstrijd 1 van de World Series begint, dat gespeeld wordt over 9 wedstrijden, gooit Cicotte de bal met zijn tweede worp tegen de rug van de startende slagman van de Reds genaamd Morrie Rath. Dit is een voorgesproken signaal aan gangster Arnold Rothstein dat het plan in werking is gezet.

Cicotte gooit erg slecht een geeft vijf runs weg in de eerste vier innings. De pitcher van de Reds, Walter Ruether, weet zelfs drie man over de thuisplaat te krijgen als hij de bal ver weg slaat na een slechte worp van Cicotte. Gleason wisselt snel Cicotte voor een andere werper, maar kan er niets aan doen dat de White Sox de eerste wedstrijd met 9-1 verliezen van de Cincinnati Reds.

Lefty Williams is de startende werper voor de Sox in de tweede wedstrijd, en gooit ook slecht. Gandil, Risberg en Hap Felsch maken grote fouten in het veld. Enkele spelers raken overigens boos als de gokkers die bij de oplichting zijn betrokken niet het geld vooraf uitbetalen aan de omgekochte spelers.

Journalisten

De twee journalisten Ring Lardner en Hugh Fullerton uit Chicago vinden de situatie maar wat verdacht en gaan op onderzoek uit. Gleason hoort ook steeds meer roddels over een omkoping maar houdt er vertrouwen in dat zijn jongens uiteindelijk zullen winnen. Een derde werper die niet is omgekocht, Dickie Kerr, wint wedstrijd drie voor de Sox te winnen. De groep gokkers begint te vrezen voor het succes van hun oplichtingstruc.

Andere Sox spelers zoals de catcher Ray Schalk werkt enorm hard voor de winst. Cicotte weet wedstrijd 4 echter weer te verliezen voor de Sox, waarna Gleason besluit om Cicotte op de bank te zetten voor de volgende wedstrijd. Cicotte smeekt de manager om hem echter op te stellen, waarna hij game 7 binnenhaalt voor de Sox.

Williams, die nog steeds niet door de gokkers is betaald, probeert ook gewoon te winnen maar wanneer zijn vrouw wordt bedreigd door de gokkers gooit hij zo slecht dat hij vrijwel meteen wordt vervangen. De Sox verliezen uiteindelijk echter de series met 5-3 in wedstrijden.

Rechtbank

Fullerton schrijft een artikel waarin hij gehakt maakt van de White Sox. Een onderzoek van de journalisten hint sterk om omkoping als een van de redenen waarom het team heeft verloren. In 1920 geven Cicotte en Jackson toe dat enkele spelers inderdaad zijn omgekocht. Cicotte, Williams, Gandil, Felsch, Risberg, McMullin, Jackson en Weaver worden allemaal voor de rechtbank gedaagd vanwege de omkoping.

Ze worden echter allemaal vrijgesproken. Een nieuw aangestelde honkbal commissaris verbant de spelers echter voor het leven omdat ze opzettelijk wedstrijden verloren of (in het geval van Weaver) ze van de omkoping af wisten maar niets hebben gedaan om het aan te geven aan de leiding.

Latere jaren

De laatste scene vindt plaats enkele jaren later als een wat oudere Jackson de sterren van de hemel speelt onder een alias bij een semiprofessioneel team. Fans die onder de indruk zijn van zijn kwaliteiten denken zeker te weten dat hij Jackson is.

Een andere fan zegt dat Jackson een van de beste spelers ooit is geweest die hij heeft gezien van dichtbij. Als de andere fans aan deze fan vragen of het echt Jackson is, zegt deze fan dat het niet het geval is en zegt dat al deze spelers nu verdwenen zijn. De anonieme fan blijkt echter Buck Weaver te zijn, die probeert zijn oude teamgenoot Jackson te beschermen.