Cool Hand Luke | Casino Films | Gokgids.nl

Cool Hand Luke

Cool Hand Luke

De film Cool Hand Luke is een Amerikaans gevangenisdrama uit 1967 en werd geregisseerd door Stuart Rosenberg. Paul Newman heeft de hoofdrol in deze dramafilm en George Kennedy een bijrol waarmee hij later een Oscar zou winnen.

De film speelt zich af in de jaren ’50 en is gebaseerd op het boek van dezelfde naam van de schrijver Donn Pearce. Pearce verkocht later zijn verhaal aan het filmbedrijf Warner Brothers, die hem vroegen om ook het script te schrijven. Poker speelt een hoofdrol in de film.

Aangezien Pearce onervaren was met de filmwereld en draaiboeken kreeg hij de hulp van Frank Pierson. De film werd een groot succes in de bioscoop en bevestigde Newman’s status als een topacteur.

Naar de gevangenis

De oorlogsveteraan Lucas ‘Luke’ Jackson, die vele militaire onderscheidingen heeft verdiend, wordt op een dag gearresteerd nadat hij in een dronken bui enkele parkeermeters heeft vernield. Hij wordt veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Hij wordt naar een gevangenis in de Amerikaanse staat Florida gestuurd waar hij te werk wordt gesteld in een zogenaamde ‘chain gang’, waar gevangenen aan kettingen met elkaar vastzitten en niet kunnen ontsnappen als ze buiten de gevangenis worden ingezet om zwaar werk op te knappen.

The Captain

De gevangenis wordt geleid door een strenge man met de bijnaam The Captain (‘de Kapitein’) en de gevangen zelf die aan het werk zijn gezet worden aangestuurd door Walking Boss Godfrey, wiens ogen altijd bedekt zijn met een zonnebril en bewapend is met een geweer. Carr is de zogenaamde ‘floorwalker’, die de gevangenen de regels uitlegt aan nieuwe gevangenen. Elke overtreding van de regels resulteert in het doorbrengen van de nacht in een box, een zeer kleine cel waarin er nauwelijks ruimte is om te bewegen.

Potje poker

Luke weigert om de ongeschreven regels onder de gevangen in acht te nemen en het duurt niet lang voordat de leider van de gevangenen genaamd Dragline zich flink aan hem irriteert. De twee hebben een bokswedstrijd en de gevangenisbewakers kijken allen met interesse toe. Hoewel Luke totaal geen partij is voor de veel grotere en sterkere Dragline, weigert hij op te geven. Uiteindelijk stopt Dragline het gevecht omdat hij weigert Luke verder in elkaar te slaan.

Door zijn dapperheid en ongedwongenheid wint Luke aan respect van andere gevangenen. Als Luke later een potje poker wit door te bluffen tijdens het gokken met een hand die totaal niets waard is, zegt hij dat “soms kan niets een hele coole hand zijn”. Dragline geeft hem vanaf dat moment de bijnaam “Cool Hand Luke”.

Luke wordt een idool

Nadat zijn zieke moeder Arletta Luke bezoekt in de gevangenis wordt hij ietwat optimistischer over zijn situatie. Luke probeert continue The Captain en de overige bewakers te confronteren. De humor en onafhankelijk van Luke werkt aanstekelijk en motiverend voor de andere gevangenen. Luke’s reputatie bereikt recordhoogtes wanneer hij en zijn team van gevangenen een haast onmogelijk klus weet af te maken door in een weg te asfalteren. Andere gevangenen zien Luke nu als een soort idool en hij wint zelfs een rare weddenschap door 50 hardgekookte eieren te eten in minder dan een uur tijd.

Op een dag pikt Luke een giftige ratelslang op en houdt het omhoog zodat Godfrey het dier dood kan schieten. Daarna gooit Luke de slang als een grapje naar The Captain. Dragline geeft Luke het advies om voorzichtiger te zijn met zijn acties. Een regenstorm beëindigt het werk die dag voortijdig. Voordat hij met de andere gevangenen in de truck stapt om terug naar de gevangenis te worden gereden schreeuwt Luke naar God toe om hem te testen. Diezelfde avond krijgt hij een brief dat zijn moeder is overleden.

Ontsnappingspoging

The Captain denkt dat Luke weleens een ontsnappingspoging zou kunnen wagen om bij de begrafenis van zijn moeder te zijn en sluit hem op in een krappe isoleercel. Als hij hieruit wordt vrijgelaten krijgt hij te horen dat zijn moeder begraven is en dat hij het uit zijn hoofd kan zetten om te ontsnappen. Luke raakt hierdoor juist nog meer overtuigd om te ontsnappen uit de gevangenis.

Als iedereen Fourth of July viert (4 Juli, Amerikaanse onafhankelijkheidsdag) weet Luke te ontsnappen. Hij wordt echter gepakt door politieagenten die gebruik maken van een hond en hij wordt weer terug naar de gevangenis gebracht. The Captain geeft Luke een speciale broek met daarin loodzware gewichten en waarschuwt de andere gevangenen.

Een korte tijd later weet Luke echter weer te ontsnappen tijdens een plaspauze door met een geniaal trucje de bewakers op een verkeerd spoor te zetten waar hij op dat moment is. In een nabijgelegen huis gebruikt Luke een bijl om zijn ketenen door te hakken. Om dit keer de honden te slim af te zijn strooit Luke curry en chili poeder op de grond om zo de neuzen van de honden te ruïneren.

Tijdschrift met foto

Luke stuurt een tijdschrift naar Dragline met daarin een foto van hem en twee knappe dames tijdens zijn ontsnapping. Lang kan hij echter niet genieten van zijn vrijheid want enige tijd later wordt hij alweer gepakt, in elkaar geslagen, en teruggebracht naar de gevangenis.

The Captain waarschuwt Luke dat als hij nog een keer probeert te ontsnappen hij wordt doodgeschoten als ze hem vinden. Luke raakt geïrriteerd dat alle andere gevangen hem als een held zien vanwege de foto die hij in het tijdschrift heeft gestuurd en zegt dat het een nepfoto is. Ze zijn eerst boos op Luke, maar als hij weer eens in de box wordt opgesloten en wordt gedwongen een gigantische portie rijst op te eten, komen ze naar hem toe om hem te helpen.

Strafmaatregel

Als een extra strafmaatregel wordt Luke gedwongen om elke keer opnieuw een gat te graven de grote van een graf. Hij wordt daarna gedwongen het weer op te vullen met zand waarna hij in elkaar wordt geslagen.

De overige gevangen observeren het en zingen bemoedigende liederen. Een oververmoeide Luke valt uiteindelijk neer in de kuil en smeekt God om vergiffenis. Hij smeekt de bewakers hem niet opnieuw in elkaar te slaan. The Captain denkt dat hij Luke eindelijk op zijn knieën heeft gekregen en stopt de straf. Bewaker Paul waarschuwt Luke dat hij wordt neergeschoten als hij nog een keer wegrent, waarna Luke in tranen belooft dit nooit meer te doen.

De gevangenen beginnen in te zien dat het beeld dat ze hadden van Luke niet geheel klopt en beginnen respect te verliezen. Een gevangene verscheurt zelfs de foto van Luke en de twee vrouwen.

Nieuwe ontsnappingspoging

Luke ziet er totaal gebroken uit en wordt weer aan het werk gezet met de andere gevangenen. Op een moment stopt Luke om water te geven aan een andere gevangene. De overige gevangenen zijn niet al te blij hiermee.

Hij pakt het geweer van Godfrey en geeft het aan de bewaker. Nadat Godfrey een schildpad neerschiet complimenteert Luke hem met het schot en haalt het beest uit een sloot. Als hij de opdracht krijgt om de schildpad naar de vrachtwagen te brengen, probeert Luke weer te ontsnappen. Hij steelt de truck alsmede de sleutels van de andere wagen. Dragline weet in de chaotische omstandigheden achterin de truck te springen.

Schietpartij

Nadat Luke verderop de truck aan de kant heeft gezet vertelt hij Dragline dat ze beiden een andere kant op moeten gaan. Dragline gaat met tegenzin akkoord en gaat ervandoor. Luke gaat een kerk binnen en praat met God, die hij de schuld geeft zijn leven te hebben gesaboteerd waardoor hij maar niet kan winnen in zijn leven. Iets later komen politiewagens aan bij de kerk. Dragline stapt ook de kerk binnen en waarschuwt Luke dat de politie en de bewakers hem hebben beloofd Luke niet neer te schieten als hij zich overgeeft.

Luke denkt echter dat zijn leven de moeite niet meer waard is loopt de politie echter tegemoet waarna hij The Captain belachelijk maakt. Godfrey schiet onmiddellijk Luke in zijn nek. Dragline draagt Luke naar buiten en valt dan ineens Godfrey aan en probeert hem te wurgen. De overige bewakers weten echter om Dragline van Godfrey vandaan te krijgen en slaan hem in elkaar. Dragline is in tranen en smeekt Luke om te blijven leven.

Ziekenhuis

De politie wil Luke naar een ziekenhuis brengen maar The Captain geeft ze de opdracht hem naar het gevangenisziekenhuis te brengen. Aangezien dit nog een heel eind weg is zijn de kansen van Luke om het te overleven enorm klein. Als The Captain wegrijdt in zijn auto rijdt hij over de bril van Godfrey heen.

Nadat Luke’s dood wordt geïmpliceerd in de film halen Dragline en de andere gevangenen herinneringen aan hem op. In de laatste scene zijn de gevangenen weer aan het werk dicht bij het kruispunt waar Luke werd neergeschoten. De film sluit af met de verscheurde foto van Luke en de twee vrouwen die boven het kruispunt te zien is.