Bad Lieutenant | Casino Films | Gokgids.nl

Bad Lieutenant

Bad Lieutenant

Bad Lieutenant (‘slechte luitenant’) is een Amerikaans misdaaddrama uit 1992 geregisseerd door Abel Ferrara.

Harvey Keitel speelt de hoofdrol als de slechte politieluitenant uit de titel, met Victor Argo en Paul Calderon in de overige hoofdrollen. De film gaat over een sadistische agent met een gokverslaving.

Dubbele moord

Nadat hij zijn twee jonge zonen heeft afgezet bij hun katholieke school neemt een politieluitenant van de NYPD – de New Yorkse politie – een lijntje cocaïne.

De man wordt in de gehele film niet bij naam genoemd maar staat alleen bekend als ‘de luitenant’. Hij rijdt naar de scene van een dubbele moord in Bronx.

Als hij wegloopt komt hij een drugsdealer tegen en geeft aan hem een zak met drugs die hij net op de moordlocatie heeft gevonden. De dealer, die crack rookt tijdens de ontmoeting, belooft om de luitenant geld van zijn drugsopbrengst in enkele dagen te geven als dank.

Dronken

In een appartement raakt de luitenant dronken en heeft hij een triootje met twee vrouwen. Ondertussen wordt in een kerk een non verkracht door twee jonge bandieten. De volgende ochtend komt de luitenant erachter dat hij bij het gokken op sport, namelijk op een honkbalwedstrijd tussen de New York Mets en de Los Angeles Dodgers heeft verloren. Hij probeert het geld terug te winnen door zijn inzet op de Dodgers te verdubbelen bij het gokken op de volgende wedstrijd tussen de twee teams.

Op een ander plaats delict doorzoekt de luitenant een auto waar hij drugs tegenkomt, die hij vervolgens in zijn eigen jas verstopt. De drugs valt echter uit zijn jas voor de ogen van enkele collega’s. De luitenant probeert het af te doen door de collega’s op te dragen om de drugs bij het bewijsmateriaal te voegen.

In het ziekenhuis bekijkt de luitenant het medisch onderzoek van de verkrachte non, die blijkt te zijn gepenetreerd met een crucifix.

Tienermeiden

Later op de avond stopt de luitenant een auto bestuurd door twee tienermeiden die de auto van hun vader hebben meegenomen zonder zijn toestemming om een avondje te gaan stappen. Aangezien ze beiden geen rijbewijs hebben. Hij draagt een van de twee op om te buigen en haar rok op te tillen terwijl de andere net moet doen alsof ze haar bevredigt terwijl de luitenant masturberend toekijkt. De volgende dag luistert hij naar het verhoor van de non, die zegt dat ze weet wie haar heeft aangevallen maar weigert de namen vrij te geven.

Steeds meer inzetten

Als hij aan het drinken is in zijn auto luistert de luitenant naar de radio waar een live verslag bezig is van de laatste momenten van de honkbalwedstrijd waarop hij heeft gewed. Als hij hoort dat de Dodgers hebben verloren schiet hij zijn eigen radio kapot. Ook al kan hij zijn inzet van 30.000 dollar op de vorige wedstrijd niet betalen, zet hij opnieuw in, dit keer 60.000 dollar.

Hij luistert daarna opnieuw naar een verhoor van de non waarin ze zegt niet boos te zijn wat er is gebeurd. De luitenant begint te schelden op God voordat hij in tranen uitbarst en tegen zichzelf zegt dat hij zijn leven wil verbeteren.

Als de Dodgers opnieuw een honkbalwedstrijd verliezen gaat de luitenant een café in. Nadat hij opnieuw cocaïne snuift probeert hij zijn inzet opnieuw te verdubbelen voor het gokken op een andere wedstrijd. Een vriend van de luitenant weigert om de inzet te accepteren en zegt dat zijn bookmaker hem vermoord als hij ermee akkoord gaat.

Bookmaker

De luitenant gaat door met het snuiven van lijntjes coke en steelt 30.000 dollar die in beslag is genomen na een inval bij een drugsdealer. Hij belt zelf met de bookmaker om de 30.000 dollar in te zetten. Hij bezoekt daarna een vrouw om samen heroïne te nemen.

Als hij later de verkrachte non in de kerk bezoekt vertelt hij haar dat hij van plan is de aanvallers te vermoorden. De non zegt echter dat zij haar verkrachters vergeven heeft en verlaat het gesprek. Als de luitenant emotioneel compleet instort ziet hij Jezus in een visioen en begint hem uit te schelden voordat hij om vergiffenis smeekt voor zijn misdaden en zondes.

Opsporing van de verkrachters

De luitenant weet de twee verkrachters op te sporen in een crackhuis in de buurt in de wijk Spanish Harlem. Hij boeit de twee aan elkaar vast en onder bedreiging van zijn vuurwapen rookt hij crack met ze. De Mets winnen opnieuw de honkbalwedstrijd van de Dodgers.

In plaats van de verkrachters te vermoorden of naar het bureau te brengen, rijdt de luitenant ze naar het busstation van New York waar hij ze op een bus zet met 30.000 dollar in een sigarenbox. Hij eist dat ze het geld aannemen en nooit terugkomen naar New York.

Ontknoping

Nadat hij het busstation verlaat parkeert hij zijn auto in de straat voor Penn Station. Een andere auto komt langs de politiewagen rijden terwijl een stem roept: “Hey agent!”. Twee schoten maken daarna een einde aan het leven van de luitenant.